Malawilaiset on varsin uskonnollista kansaa. Jokainen kuuluu johonkin kirkkokuntaan ja suurin osa myos harjoittaa uskontoaan varsin aktiivisesti. On yleista, etta ministerion tapaamisissa ja erilaisisssa koulutuksissa rukoillaan seka tapahtuman aluksi etta lopuksi. Uskonasiat eivat ole yksityisia, vaan uskonnollisista nakemyksista ja uskon merkityksesta keskustellaan erittain avoimesti. Minultakin lahes tuntemattomat ihmiset ovat kyselleet jumalsuhteestani ja uskonnon harjoittamisesta. Kutsuja eri uskontokuntien tilaisuuksiin tipahtelee vahan valia ja moni on ollut ottamaan luterilaiset siipiensa suojaan.

Ja mikas siina. Jokainen saa uskoa siihen mihin tahtoo eika kyseleminen minua hairitse. Niin kauan kun ei tuputeta (eika yleensa tuputeta), homma on ok. Vaan yhta en ymmarra:

Mikseivat malawilaiset voi suhtautua mihinkaan muuhun yhta suurella tarmolla kuin uskonasioitten hoitamiseen ja kirkkojen ja seurakuntatilojen yllapitoon???

Kirkkoja on joka hemmetin kylassa pilvin pimein. En ole nahnyt taalla kertaakaan yhtaan ransistynytta kirkkoa, mutta todella ransistyneita kouluja sitakin enemman. Vanhemmat eivat valttamatta vaadi lapsiaan kaymaan koulussa, mutta kirkkoreissuihin suhtaudutaan suunnattomalla ponnella. Onneksi kirkkorakennuksia sentaan saa usein kayttaa luokkahuoneina, muuten en todellakaan ymmartaisi sita hillitonta pontta pykata pienimpaankin kylan monenlaista parempaa tiilirakennusta, joka sitten ponottaisisuurimman osan ajasta tyhjillaan.

En myoskaan ymmarra sita, etteivat hengelliset johtajat sen enempaa ota kantaa kehitykseen liittyviin asioihin. Joskus viime vuoden puolella kuulin hankkeesta, jonka tarkoitus oli imaamien ja pappien kanssa kayda lapi koraanin ja raamatun opetuksia, joita voitaisiin kayttaa hyodyksi tiettyjen terveysohjeiden levittamisessa. Tavoitteena on loytaa pyhasta sanasta vahvistus WHOn ohjeisiin, jotta joka suunnasta ulisi samankaltaisia ohjeita. Aika fiksua. Harmi vaan, etta missaan muissa yhteyksissa en ole vastaavaan tormannyt, ei papeilla yms. tunnu ainakaan olevan mitaan mielenkiintoa nostattaa kansan koulutustasoa - se varmaan ikavalla tavalla tiputtaisi omaa markkina-arvoa...