Vuokrasopimus tahan taloon paattyy 30.4. Koska talo on aikas kiva ja koska muuttaminen vaan on kaamean tyolasta, ajateltiin, etta jatketaan sopimusta viela vuodella ja ollaan loppuun saakka tassa. Vahan tietty kirpaisi, etta vuokrafirma paatti korottaa vuokraaa 10%:lla, mutta silti todettiin, etta olkoot. Kallistahan se on, mutta Lilongwen vuokrat ovat alkaneet hilautua pilviin muutenkin. Tarkoituksena oli tehda uusi sopimus nyt helmikuun alussa, samalla kun kayn maksamassa helmi-huhtikuun vuokran. Onneksi en sannanyt firmaan oikopaata, silal eilen tuli puun takaa taysin yllattava tarjous.

Kollega ja kaveri oli saanut loistavan tyotarjouksen Nairobista ja aikoo ottaa sen vastaan 1.4 alkaen. Hanen talonsa on aika lahella meita, ihan kiva, mutta paaaaljon halvempi (melkein puolet) JA hanelle oli tullut mieleen, etta ehkapa me haluaisimme muuttaa sisaan, kun olemme siita joskus leikillamme vitsailleet. Kuten sanottu, talo ei ole yhta kiva kuin jmeidan, joten illalla tehtiin siipan kanssa listaa plussista ja miinuksista kummankin talon suhteen.

Molemmat talot sijaitsevat samalla alueella, itse asiassa vain n. 7 talon paassa toisistaa. Kummassakin on kolme makuuhuonetta, laitettu etupiha ja vahan vahemman laitettu takapiha.

Meidan talon +: puulattiat olo- ja ruokaahuoneessa, erillinen tilava ruoka- ja olohuone, koko seinan levyiset ikkunat em. huoneissa, hyttysverkollinen terassi, tilava keittio, master bedroomissa oma kylpyhuone, autotalli (koirien ruokailupaikka & varasto),valtaisa ruokakomero

Meidan talon -: kallis!!!, sijainti  - hirveat maarat polya takapihan ohi menevalta hiekkatielta, sijainti - turvallisuudessa heikko kohta  se em. hiekkatien olemassaolo, suihku toimii painovoimalla, pihavalot korjaamisesta huolimatta aina rikki, lattialaatat irtoilevat, vartijoiden koppi onneton ja ehka suurin miinus kaikista: valitysfirma Knight Frank, jonka palvelu on ihan hirveaa ja niiden kanssa diilaaminen aina todella tuskallista

Kaverin talon +: halpa!!!, parempi sijainti (ei polyavaa tieta, taloja joka puolella), sahkoaita muurin paalla, parempi kotivaen talo (so called "servants' quarter"), huomattavasti paremmat vartijatilat, kaunis etupiha, toimiva takka, puhelinlinja - mahdollisuus nettiin, paineistettu suihku, toimivat pihavalot

Kaverin talon -: maalatut betonilattia, pimea (seka olkkari etta makkarit on jotenkin aika pimeita), vain yksi kylpyhuone, kamalan pieni ruokakomero, yhdistetty pieni olo-ja ruokahuone (meidan kamat ei ehka mahdu?), pienempi keittio, kaappitilaa vahemman? (tasta een oo ihan varma), koirille ei kunnon lepo/ruokapaikkaa ulkona, pelkka autokatos

Kuten huomaatte, muutamat asiat on toedlla triviaaleja eika niilla ole oikeasti merkitysta (kuten vaikkapa se ruokakomero - mutta ma nyt vaan satun olemaan ihastunut siihen faktaan, etta sinne meidan komeroon voi menna kaksi ihmista sisaan pallistelemaan), toiset taas aika paljon relevantimpeja kuten vaikkapa ruvallisuus ja mulle oiekasti merkittava valoisuus. Lyhyesti sanottuna faktat olis meidan talon puolella pelkkaa taloa katsottaessa, mutta kokonaisuutena se toinen on parempi paketti.

Hassua tassa on se, etta oikeesti olen monkunut ehka jo vuoden verran, etta eiko voitais etsia uusi talo, en ole tyytyvainen tahan... Nyt kun se uusi talo olis plakkarissa, tunnenkin yhtakkia suunnatonta luopumisen tuskaa ja kaihoa. Kai siihen liittyy sekin, etta talo ja tontti oli oikeasti vaain rankoja kun muutin sisaan ja niiden tekeminen  viihtyisiksi on vaatinut suunnattoman maaran tyota - kehtaisin vaittaa, etta suuremman kuin Suomessa vastaava urakka, silla taalla kaiken hoitaminen on niiiiin tyolasta. Ajatus siita, etta pitais hylata omien kasien tyo tuntuu vaan jotenkin kamalan kurjalta.

Siita huolimatta paadyttiin siihen, etta insallah (eli jos omistaja ei paata nostaa vuokraa aivan tuhottomasti tai jollei joku muu juttu mene isosti vikaan) maaliskuussa taalla hutkitaan muuton parissa. Aika jannaa.