Enpa olisi koskaan uskonut sanovani, etta Uganda on hirmuisen moderni maa (tai Kampala ainakin maailman magein metropoli Lilongwen jalkeen), mutta pakkohan se on tosiasiat myontaa. Muiden malawin edustajien kanssa ihmettelimme eilen illalla suu auki, kun 40 km matkalla lentokentalta naimme vaikka miten paljon auki olevia pikkukauppoja (klo  21.30!!!), kampaamoita ja baareja. Ihmisia porrasi kaikkialla, autoja oli runsain mitoin ja muutenkin oli elavaista. Keskusta ei ollut kolme taloa rinnan, vaan taalla on ihan oikeasti urbaania asutusta oikein kunnolla. Suurkaupungin tuntua! Kerrostaloja! Oikeita kauppoja! Ravintoloita! Ihmisia niissa!

Huonona puolena on todettava, etta autoja on tosiaan holtittomasti ja liikenneruuhkat aivan toista luokkaa, kun meidan yksi hitaahko jono Lilongwessa lounasaikaan. Saasteiden maara on myos huikea, ilma on sakeana savusta ja polysta. Ihmiset on elavaisempia, mutta suurkaupungin tapaan taall ei olla kaikkien kanssa niin hyvaa pataa, kun meilla maalla. Yolla en myoskaan saanut nukuttua, vieressa kulkevalla tiella oli liian vilkas liikenne. Lilongwessa unta hairitsevat vain kukot, sirkat ja linnut.

Urbaania elamaakin hienompaa taalla on kuitenkin eloisuus. Malawilaiset ovat Afrikan suomalaisia. Vahan jayhia, ujohkoja ja hiljaisuuteen taipuvaisia.  Koulutuksessa on osallistujia muista Ita-Afrikan maista ja minusta eron huomaa selvasti. Malawissa kukaan ei juuri koskaan ole kadulla pimean tulon jalkeen, paitsi matkalla kotiin. Talla jengia hengaili ihan huvikseen, kahviloissa, baareissa, kaupoissa ja kadulla viela kymmenenkin aikaan. Eika kellaan ollut kiire kotiin nyhjaamaan.

Uganda on siis ollut kaikin puolin paljon hienompi paikka, mita alun perin kuvittelin. Maisemat on upeita, ilmasto ihana ja paakaupunki urbaani. Mita muuta sita voisi toivoa? No tietenkin sita, etta jku Nordean korteista (Electron, Visa, Master) toimisi. Jostain syysta yksikaan korttini ei toimini, ei hotellissa eika eri automaateilla. Soitin Nordeaan tanaan (18 min, 63 $) eivat siella pystyneet paikallistamaan ongelmaa. Tililla on katetta, luotto kunnossa, kortit vaan ei toimi. Aika kinkkista, hotelli on viela maksamatta eika yhtaan kateista ole...