Meilla on ollut koko 2,5 vuotta sama paivavartija, Binton. Binton on oikein hyva tyyppi, auttaa Patrickia puutarhahommissa ja Patrickin ollessa pois, hoitelee puutarhaa itsekseen. Lisaksi han ruokkii aina koirat ja katsoo muutenkin talon peraan huolella. Maksamme Bintonille 2500 kwachaa kuussa (12,5 e) palkanlisaa, silla vartijan palkka kuussa on "ruhtinaaliset" n5500 kwachaa (27,5 e) kuussa ja tyota kuitenkin tehdaan 6 paivana 12h kerrallaan.

Binton ei koko tana aikana juurikaan ole pyydellyt mitaan ylimaaraisia apuja, joten kun han eilen tuli huolestuneen nakoisena kyselemaa, en alkanut kauheasti hiillostaa. Bintonin vaimo ja sairas lapsi olivat tulleet naytille. Lapsi oli oikeasti tosi kipea, pojalla on siis ikaa 11 kk ja kokoa ehka just meidan Tirpan verran. Poika oli ihan voimaton ja uupunut, kuume ja kova ripuli ja oksentelu oli vienyt voimat tyystin. Mikaan ei kuulema pysynyt sisalla, ei edes vesi. Pojalla oli selvasti kipuja ja raukka vaan uikutti hiljaa. Binton arasti kysyi, olisiko mitenkaan mahdollista saada 500 kwachaa (eli siis sen 2,5 euroa), etta paasisivat uudestaan sairaalaan. Sairaala paaseminen on taalla melko halpaa, muttei kuitenkaan ilmaista ja perhe oli kuluttanut rahansa jo edelliseen vierailuun laakarissa alkuviikosta. Annoimme perheelle ORSaa ripulin hoitoon ja vannotimme juottamisen tarkeytta. Lisaksi pakkasimme mukaan vahan ruokaa ja annoimme 1000 kwachaa, jotta paasy sairaalaan jarjestysisi ja jottei sinne tarvitsisi kavella noin sairaan pienen kanssa. Toivotimme pojalle tervehtymista ja lahetimme perheen matkaan.

Aamulla joku kolkutti ovelle. Olin jo vahan artynyt, jos aamulla ovelle koputetaan, siita harvemmin seuraa mitaan hyvaa. Ovella oli Binton, joka selvasti huojentuneena kertoi pojan paaseen sairaalaan ja yopyneen siella. Vointi on kuulema jo vahan parempi, nesteesta jo isompi osa pysyy sisalla. Oli kovasti kiitollinen avustamme. Minulle tuli hyva mieli Bintonin perheen puolesta, mutta samalla alkoi taas harmittaa. Onhan se nyt ihan perseesta, etta jonkun henkiinjaaminen riippuu toisten hyvasta tahdosta. Miten ihmeessa taman maan saisi jaloilleen siten, etta asukkaiden ei tarvitsisi turvautua aina ulkopuolisiiin elinjaamiskamppailussa?