Meidan kulttuuriorientaatio oli siis Muassa. Tai itseasiassa siihen lahetysaseman viereen rakennetussa kulttuurikeskuksessa seitseman kylan keskella.

Oli varsin kiintoisaa ja rentouttavaa myos. Kurssin veti Isa Bouchet, kanadalainen pappi, joka on asunut Malawissa 40 vuotta ja Muassa kohta 31 vuotta. Se oli taysin hurahtanut kulttuuriin ja on erityisesti perehtynyt Chewojen (suurin ihmisryhma, heimo?) traditioihin. Tosin isa oli niin innostunut menneiden aikojen perinteista, etta jutuista ei aina oikein selvinnyt, vielako ko. traditioita harjoitetaan vai puhuuko se taas jostain ikiaikaisista hommista.

Paapiirteisessaan chewojen kultuuri on painottunut seksuaalisuuteen ja hedelmallisyyteen. Perhe on (ollut)kaikki kaikessa ja matrilineaarisessa systeemissa yksi veljista on aina pitanyt huolta seka omasta perheestaan etta aitinsa 'extended familysta". Lisaantyminen ja maan tayttaminen on ollut tarkeaa ja paivat ovat menneet pitkalti maanviljelyssa ja juhla-aikaan traditioissa. Tarkeimmat riitit olivat syntyma, puberteetti, naimisiinmeno (/ensimmainen lapsi), paallikoksi vihkiminen ja suurimpana ja tarkeimpana kaikesta kuolema.

Koko elaman paatarkoituksena on loppujen lopuksi paasta haudatuksi kunniallisesti omaan kylaan siten, etta hautajaisiin tulevat kaikki. Kuulema yha edelleen. Meilla oli mukana kolme malawilaista ja niillekin (vaikka ovat koulutettuja kaupunkilaisia) suuri huoli oli, etta enta jos kukaan ei suostu hautaamaan niita eika kukaan halua tulla niiden hautajaisiin. Hautajaiset ovat suuria tarkeita tapahtumia ja niita varten on ihan ok ottaa vapaata toista. Kuolleita surraan vain hautajaisissa (ja kolmen kk:n jalkeen muistojuhlassa), joten se tehdaankin sitten kunnolla. Yhtena iltana viereisesta kylasta alkoi kuulua kauheaa huutoa, todellista ulvontaa ja valitusta. Ihmeteltiin, mita se on, kunnes joku selittin, etta siella vietetaan hautajaisia. Parempi kerta kylla kun aina niukka. Hautajaiset jarjestetaan illansuussa, mita korkeaarvoisempi tyyppi, sita myohempaa. Eli paikalliset kylapaallikot haudataan aina myohaan illalla. Se taas johtuu siita, etta on viileaa ja kuumaa ja niita ei pida sekoittaa ja eri kohdissa elamaa ne vaihtelevat ja...

Orientaatio oli ihan opettavainen. Selvisi, miksi Patrick ja Suzie aina polvistuvat, kun niilla on jotain tarkeaa asiaa, miksi kaikissa juhlissa kerataan rahaa, miksi paivarahojen kalastelu on niin voimakasta, miksi malawilaiset sanovat aina kylla vaikka tarkoittasivatkin ei, miksi tiettyja vareja suositaan.... Ja monta muuta asiaa. Nyt kun viela muistasi kaiken tasa paivittaisessa kommunikaatiossa!