Jouduin (paasin?) tanaan edustamaan byroota yhden Lilongwen sairaalan naistenklinikan avajaisissa. Koskapa mekin tuemme ko. sairaalaa ja sairaalan avasi kovinkin kovat tyypit (Malawin varapresidentti ja Mary Robinson, UN High Comissioner for Human Rights, mika se sit onkaan suomeksi), tarvittiin meilta joku, ihan kuka vaan, patsastelemaan paikalle korkeimman johdon ollessa kokoustamassa kaupungin ulkopuolelta. Niinpa ma sitten aamulla sonnustauduin jakkupukuuni, hyppasin edustusauton kyytiin (jotain iloa tastakin keikasta, sain matkustaa silla autolla, mihin mulla ei yleensa ole asiaa...) ja menin onnittelemaan hallitusta hyvasta suorituksesta.

Meille annettiin aluksi tietysti kierros uudella klinikalla. Klinikalla on aitiyspalveluiden (aitiyspolikinikka, synnytysosasto, leikkausosasto, vastasyntyneiden osasto, lapsivuodeosasto, kenguruhoitoyksikko) lisaksi gynegologisten tautien hoitoon keskittynyt osasto ja viela jotain muuta, mita nyt en satu muistamaan. Ei kun joo, perhesuunnittelupoliklinikka. Malawilaisittain klinikka on todella hyvin varustelut ja avajaispuheessa varapressa mm. hehkutti sita, etta klinikalla on  vain yhden hengen synntyssaleja. Aitiyspoli oli jo auki, muut osastot odottavat viela viimeistelytoita. Toki sinne oltiin raahattu keskussairaalasta 18 kappaletta vastasynnyttaneita sinne lapsivuodeosastolle deonstroimaan, kuinka siella sitten tulevaisuudessakin potkotellaan (ja siis saaliksi kavi niita aiteja, kun tutustumiskierros tietty kulki kaikkien huoneiden vieritse ja sisaan tuppasi varapressan lisaksi aina joku 30 tyyppia...)

Klinikan suurin puute on nyt koulutetun tyovoiman saaminen. Ma totesinkin, etta oon ihan selvasti vaaralla alalla. Kaikki naa viime aikaiset sairaalavierailut on vakuuttaneet mut siita, etta oikeesti mun pitais olla laakari tai sairaanhoitaja tai kaikkein mieluten ehka katilo, kun aitiyskuolleisuus on taalla maailman korkeimpia ja SIT tulla tanne (vapaaehtois)toihin, jos oikeasti haluaisin auttaa. Tai siis etta teenhan ma toimistostakin kasin kai pitkalla tahtaimella ihan arvokasta tyota, mutta mielummin tekisin jotain todella arvokasta, jonka jaljen nakisin heti. Ne kaikki raskaanaolevat ja just synnttaneet vaikuttaa muhun talla hetkella niin kovin voimakkaasti. Ai miten niin tuore aitiys vaikuttaa asiaan...