Paasin viela yhden kerran matkustamaan niille alueille, joissa olen etupaassa tyoskennellyt. Onneksi. Yritin keskittya nauttimaan matkasta, vaikka niilla teilla kymmenen tuntia paivassa autossa onkin aika rutistus. Matkalla alkoi harmittaa, etten ole Tirpan syntyman jalkeen jaksanut/voinut matkustaa maaseudulle yhta usein kuin ennen.

Kenttamatkat ovat nimittain taman tyon ehdoton suola ja samalla ihan mieleton etuoikeus. Toimistossa ja erityisesti kaikissa kokouksissa ym. tyon tarkoitus pahasti hamartyy ja siita tulee mekaanista suorittamista. Kentalla oivallan yha uudelleen, miksi ihmeessa halusin ikina ryhtya tekemaan kehitysyhteistyota ja motivoudun kerta toisensa jalkeen. Paasen paikkoihin, joihin en turistina ikina eksyisi ja joiden olemassaolosta ei edes toimiston kollegoilla ole valttamatta tietoa. Sen lisaksi maaseuru on ihan jumalaisen kaunista ja ihmiset niin alyttoman ahkeria ja noyria, ettei sita voi kuin ihastella.

Matkan viimeinen kohde kokosi minun tyoni Malawissa sopivalla tavalla yhteen. Lounais-Malawin vuoristossa, Mosambikin rajalla, on yksi yhteistyokoulumme. Se oli viela vuosi sitten yhden opettajan heinakattoinen katos ilman mitaan fasilitetteja. Nyt samalla paikalla on uusi koulurakennus kalusteineen ja opetusvarusteineen, omat vessat tyoille, pojille ja opettajille ja koulun reksilla oma talo koulun vieressa (Malawissa opettajien talot ovat osa koulua). Ensi viikolla koululle tullaan poraamaan oma kaivo. Opetushenkilokunta on kasvanut kolmeen ja yksi opettajista on naispuolinen - harvinaisuus noilla seuduilla (roolimallien puute tytoille on yksi syy siihen, etteivat tytot jatka edes peruskoulua loppuun). Kylayhteiso on hankkimassa omilla varoillaan yovahtia koululle varmistamaan, etta fasiliteetit pyssyvat kunnossa.

On aika mahtavaa, kun voi nahda tyonsa jaljet noin konkreettisesti. Vahan jannitta senkin suhteen Ugandaan siirtyminen - siella tulen kai tekemaan enemman strategia- ja suunnittelutyota opetusministerion kanssa. Sen tulokset tullaan nakemaan ehka aikaiintaa viiden vuoden kuluttua...