Harmittaa, etta hotellin langaton netti tuntuu toimivan vaan keskiyota lahestyttaessa. Jarkevaa sanottavaa olis kerrankin paljon, mutta en saa juttuja postattua.

Meilla oli eilen vuorossa tututumisvierailu lahikylaan. Porukka oltiin ajettu 9 ryhmaan ja jokainen ryhma jutteli oman kohderyhmansa kanssa muutaman tunnin. Keskuteluiden perusteella iltapaivalla ja illalla tehtiin ryhmatyota. Vierailun ja muiden yleisten huomioiden perusteella Malawissa ja Tansaniassa tuntuu moni asia olevan samoin, mutta erojakin loytyy valtavasti. 

Molemmat maista sijoittuvat Human Development Indexilla 160 kieppeilla. Eli siis aika pohjalla maailmanlaajuisesti. Taalla kuuluu kultuuriin (kuulema ihan koko maan laajuisesti) kuitenkin naisten laittautuminen. Malawissa maaseudulla naiset nayttavat koyhilta, Tansaniassa koristaudutaan enemman. Myos maalaisnaisilla on korvakoruja, rannerenkaita tms - Malawissa niita nakee vain kaupunkilaisilla. Jalkineiden (yleensa flipfloppien tai sandaalien) kaytto tuntuu taalla olevan paljo n yleisempaa, Malawissa kuljetaan maalla useimmiten paljain jaloin. Tansaniassa ei teiden varsilla nay vuohia lainkaan niin runsain maarin kuin Malawissa.

Malawilaiset ovat kuitenkin kohteliaampia ja ystavallisempia seka hymyilevat enemman. Kaikkia tervehditaan iloisesti, taalla vahan jopa kummastellaan, kun kajautan reippaan "how are you"n ilmoille.  

Koulutuksen osalta ongelmat tuntuivat olevan hyvin samanlaisia kuin Malawissa. Puhuimme siis yhdeksan eri ryhman kanssa, nuorimmat olivat 13 vuotisaita koululaisia ja vanhimmat kylanvanhinmpia. Suurinpana erona tuntui olevan ko. kylassa sijaitseva Video Hall, minne nuoret keraantyvat hengailemaan iltaisin. Sellaisia Malawista loytyy vain aniharvoin.

Tansania on kuitenkin aika miellyttava paikka. Tahan asti olen ollut enemman tai vahemman sita mielta, etta Malwin jalkeen ei ainakaan Ita-Afrikkaan, korkeintaan ehka Mosambikiin. Joudun kuitenkin pyortamana puheitani, Tansania on ihan potentiaalinen vaihtoehto jos/kun myohemmin haen alueelta toita.

Ai niin, tiesitteko te, etta melko monessa Afrikan maassa kuulema pidetaan Nigeriaa Afrikan pohjasakkana. Itsellani ei ollut moisesta mitaan lkasitysta. Tamakin selvisi eilen kollegoiden kanssa iltaa istuessa.