Olin seuraamassa kollegan kanssa opettajien taydennyskoulutusta aiheesta "Hygiene Promotion in Primary Schools". Kyseessa oli mielenkiinnosta tehty visiitti, ammatillisessa mielessa toki siten, etta ensi vuonna saatamme ehka tuokea ko. NGOn ko. hygieniakasvatusohjelmaa. Oli kiinnostavaa seurata opettajia, samoin kuin norjalaista kollegaa. Kyseessa on siis suurinpiirtein samanikainen norjalainen apulaisasiantuntija, joka tyoskentelee Water and Sanitation osastolla. 

Meilla on monta yhtalaisyytta, mutta myos monta eroavaisuutta. Suurin taitaa olla se, etten mina kuvittele tietavani niin hirvean hyvin, mitenka asiat ehdottomasti pitaisi taalla hoitaa. Tai jso kuvittelen, en ainakan julista sanomaani asenteella "mina olen oikeassa, malawilaiset vaarassa". Valkoisena nuorena naisena olen yleensa ottanut vahan noyremman lahestymistavan, mika tuntuu toimivan ihan hyvin. Kollega myoskin tykkaa omasta aanestan kovasti ja kertoo kaikki asiat juurta jaksaen niin, etta jos ei kuuntelija ihan jaksa keskittya, saattaa missata pointin.

Tanan siis jonkun verran nolotti ja ahdisti, kun meidat esiteltiin. Muutaman kannustavan sanan sijaan kollega alkoi paasata ja saarnata, kuinka alta viisi vuotiaat kuolevat Malawissa, kun kukan ei tieda, etta kadet pitaa pesta saippualla ja miten huonosti hommat hoidetaan ja blablabla. Sita kestn vartin. Mina vantelehdin vieressa ja odotin omaa vuoroani.

Ehka olen liiankin noyra, mutta jos olisin ollut kollega, olisin todennut, etta on hyva, etta nain moni opettaja osallistuu nain tarkeaan koulutukseen, silla mehan kaikki tiedamme, miten tarkeaa kasienpesu saipualla on tautien estamisessa. Lopuksi olisin viela toivonut lampimasti, etta kaikki opettajat hyodyntavat kurssin antia opetuksessaan, koska me kaikkihan haluamme lasten parasta.

Malawilaisten (ja eikos kaikkien muidenkin kanssa) parhaiten toimii ystavallinen ja ymmartavainen lahestymistapa. Jos luulee azunguna tietavansa enemmanin kuin paikalliset, sita helposti missaa paikallisen kulttuurin arvon. Enka mina sita kiella, kyllahan nailla on musta ihan kasittamattomia juttuja aina valilla, mutta ennemminkin olen uteliaan kiinnostunut niista kuin suoraan torjun ne soopana.

Taitaa meilla kummallakin, kollegalla ja mulla olla viela pitka tie kuljettavana.