Malawi heitti Taiwanin ulos parisen kuukautta sitten ja solmi sen sijaan diplomaattisuhteet Kiinaan. Olisi mielenkiintoista tietaa, milla lupauksilla Kiina keplotteli itsensa sisaan, silla Taiwan oli sen verran kovan luokan "yhteistyo"(lue: lypsylehma)maa, etta siita ei ihan hevilla varmaankan luovuttu.

Nyt Kiina on sitten kovasti yllattynyt ja poyristynyt siita, etta rahananelijoita riittaa ovella jonoksi asti. Eika siina kaikki. Eilisesa lehdessa "Mainland China":n suurlahettilas puuttui sitten politiiikkaan, vaikka sanoikin, ettei Kiinalla ole mandaattia puuttua muiden maiden sisaisiin asioihin. Kummasti he kuitenkin ovat paattaneet tukea hallitsevaa puoluetta vaaleihin lahestyttaessa ja syyttavat oppositiota vaittaen, etta oppositio saa tukensa Taiwanilta. Kivakiva, ihan kun ei olisi tarpeeksi, etta papuolue ja oppositio ovat ilmiriidoissa. Pitaako tahan nyt viela sotkea ulkopolitiikkaakin...

Maan lehdissa on tahan asti puhuttu kiinasta ja Taiwanista. Nyt raportointiin on tullut uusi savays, kun puhutaankin "Mainland China":sta. Mielenkiintoiseksi asian tekee, etta Malawin pressa, Mr. Bingu oli ihan henkilokohtaisesti lobbaamassa Taiwanin itsenaistymisen puolesta viela joskus viime syksyna. tat oii jo kutsua takinkaannoksi.

Arvatkaa, miten Kiina on pattanyt tukea Malawia? Yhden luvatun tieosuuden ja parlamenttitalon loppuun rakennuttamisen lisaksi (Taiwanin entisia projekteja), Kiina on paattanyt antaa Malawille lainan hyvilla lainaehdoilla. Ja mita silla lainalla aiotaankaan tehda: rakennuttaa ultamoderni stadion, kongressikeskus seka viiden tahden hotelli.

Jos multa olis kysytty, noi oliskin ollut just ne itemit, mita olisin mieltanyt Malawin tarvitsevan.  Kas kun en ookkaan huomannut ennen.