Tasta tuppukylasta oli melkoisen vaikeaa loytaa diisenttia tohtoria, joka tekisi raskausajan tarkistuksia. Kouluttamattomat paikalliset eivat kovin usein terveyskeskusten sairaanhoitajia/katiloita vaivaa vaan turvautuvat enimmakseen kylien perinnekatiloihin, jotka tarpeen vaatiessa ohjaavat (toivottavasti) naisia mahdollisten ongelmien esiintyessa terveyskeskuksiin. Koulutetut paikalliset tapaavat kayda seurannassa laakarilla, yleensa yksityisella laakariasemalla kerran kuukaudessa.

Niinpa minakin paksuunnuttuani aloin etsia sopivaa laakaria. Ensimmainen oli periaatteessa ihan mukava, mutta piti vastaanottoa vain keskiviikkoisin 17-19 (ja silla ensimmaisella ja ainoalla kerralla oli reippaasti yli 2 h myohassa ennen kuin edes ehti klinikalle ja sen lisaksi piti tietysti odottaa, etta edellani ollen 20 naista paasevat sisaan). Klinikan ultraaanikone oli myoskin rikki ja sen korjaamista oltiin ilmeisesti odoteltu jo kuukausi jos toinenkin. Koska en jaksanut juosta eri klinikoilla eri kerroilla, paadyimme etsimaan muuta ratkaisua.

Toinen taas oli varsinainen kokemus. Intialainen vanha nainen, joka otti vastaan perinteisissa intialaisissa vaatteissa. Ruuantahteet ja teelaikat rinnuksilla. Sukkasillaan. Klinikka oli melko suuri, mutta siella ei ollut ketaan muuta!! Edes vastaanottotiskin takana ei seissyt ketaan - respan poika oli kuulema pitkalla lounaalla... Jo siina vaiheessa epailytti. Koska eukolla oli kuitenkin ultrakone, tehtiin alkuraskauden ultra siella. Eukon otteet eivat hirveasti vakuuttaneet ja laskukin oli paatahuimaava. Kaikekin eniten kuitenkin kauhistuin, kun lueskelin seinalta hanen diplomeitaan. Nainen oli valmistunut Public Health ohjelmasta USA:ssa - eli ei siis todellakaan ollut laakari!!!!

Viimein suositusten perusteella paadyin Lilongwe Private Clinicin asiakkaaksi. Klinikka on suomalaisittain ehka vahan kulahtanut, varustetasoltaan aika alhainen, mutta ihan kohtuullisen siisti ja Dr. Chirwa, malawilainen yleislaakari, on erittain miellyttava ja vaikuttaa olevan oikein asiantuntevakin (tai mistas mina tietaisin kun en ennen ole ollut raskaana)! Kaiken kaikkiaan visiitit ovat yleensa varsin positiivisia kokemuksia. Ainoa varsinainen ero neuvolakaynteihin on varmaankin se, etta taalla ultrataan joka kerta. 

Maanataina olin kuitenkin vahan hakeltynyt. Tapasin lomapaivana toimistolla kollegan, joka oli lahdossa 3 paivan perhevapaalle. Utelin syyta ja han keroti vaimonsa menevan iltapaivalla keisarinleikkaukseen. Kysyin tietty heti, missa ko. leikkaus tehdaan (oletin, etta keskussairaalassa) ja olin tippua tuolilta, kun kuulin, etta Dr. Chirwa leikkaa klinikallaan... ihaan hyva laakarihan se on, mutta en ole ihan varma, suostuisinko mina leikattavaksi niissa fasiliteeteissa. Van eipa ole tarkoituskaan, Suomeen oltaisiin yha suuntamaassa heti aitiysloman alussa.